Welke plooi kiesje voor nieuwegordijnen?

Slogan logo Dat is een goed idee!

Gordijnen zijn echte sfeermakers in huis. Ze zijn niet te missen in een ruimte en daarom zo allesbepalend voor een interieur. Denk daarom goed na over de gewenste kleur en het materiaal, maar ook over de confectiewijze. De ruimte waarin het gordijn komt te hangen is onder meer bepalend voor de juiste plooi. In onze winkel kunnen we je helpen met de juiste keuze. We vertellen je alvast meer over verschillende plooiopties.

De populaire waveplooi

De wave plooi is vol en uitbundig, en loopt in een golvende vorm naar voren en achteren. Het gordijn hangt aan een systeem van runners, gordijnband en gordijnhaakjes. De runners zijn op een vaste afstand van elkaar verbonden met koordjes, daarnaast wordt er een plooiband aan de bovenkant gestikt waaraan haakjes worden bevestigd. Dit zorgt voor de golvende vorm. Het voordeel is dat het gordijn altijd mooi en evenredig blijft hangen. Een voordeel ten opzichte van ingeslagen ringen bijvoorbeeld, die je met de hand op de juiste positie moet ‘trekken’. Gordijnen met wave plooi zijn ideaal voor de woonkamer, waar je sfeervolle gordijnen in het zicht wilt hangen. Voor een slaapkamer is een wave juist minder geschikt, omdat er lichtkieren ontstaan. Het gordijn hangt onder de rails en sluit daardoor niet helemaal af.

De retourplooi

Een retourplooi heeft ook een golvend effect en wordt vaak toegevoegd aan een enkele, dubbele of triplooi. In het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt een extra plooi aangebracht, hierdoor vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Het gaat vaak om een plooi met een plooidiepte van maar 0,5 cm. Dit gordijn wordt net als de wave plooi onder de rails geplaatst.

Een enkele plooi

Met een enkele plooi kies je voor minimale plooivorming voor het raam. Hierdoor ziet deze plooi er strak en minimalistisch uit. Als je kiest voor een gedessineerd gordijn zal de print goed tot zijn recht komen. Let wel op de hoogte van het gordijn: is deze hoger dan 180 centimeter dan is de plooi niet meer te zien aan de onderkant van het gordijn. Kies dan voor een dubbele of triplooi.

De dubbele of triplooi

De dubbele plooi, die ook wel vlinderplooi wordt genoemd, geeft je gordijn een luxe uitstraling. Door de hoeveelheid vouwen heb je bij deze plooi vaak wel meer stof nodig. Ook bij een triplooi – bestaande uit drie plooien – gebruik je meer stof.

Gordijnringen

Een landelijk, robuust of stoer interieur? Gordijnringen passen bij veel stijlen. Tegenwoordig zijn de ringen en roedes verkrijgbaar in moderne kleuren als zwart en messing. Ingestantse ringen worden gelijkmatig verdeeld over de breedte van het gordijn en zijn gemaakt van RVS, zodat er geen roestvorming ontstaat na het wassen. De gordijnen kunnen open met weinig ruimte naar de zijkant worden geschoven, maar laten dicht nog wel wat licht door de ringen.

Meer informatie over gordijnen

Naast plooikeuze is het materiaal en de stofdikte van gordijnen van groot belang voor je keuzes. Lees op onze pagina over gordijnen meer over gordijnen als inbetweens, overgordijnen, verduisterende gordijnen en het ophangen. Wil je je wensen liever doornemen met één van onze stylisten? Kom naar de winkel of maak een afspraak!

ik help je graagbij het maken vande juiste keuze.

ik wil productadvies.

in de winkel of bij jou op de bank.

Maak een afspraak voor een ‘dat had ik zelf nooit kunnen bedenken’ interieuradvies. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op om een afspraak te maken.


Wij gebruiken jouw informatie alleen om een afspraak te maken. Niet voor andere commerciële doeleinden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden.